Solato že lahko nabiramo na vrtu, sezona paradižnika pa je tudi pred vrati. Ponavadi zelo dobro obrodi, kot tudi solata, a prav tako se zelo hitro pokvari. Predstavljamo vam nasvete, kako ohraniti obe dobroti, da bosta zdržali čim dlje in da bomo v njih lahko uživali do zadnjega trenutka.
Paradižnik
Če si želite, da bo paradižnik od prvega do zadnjega dne, preden ga porabite, slasten, vam že na začetku povemo, da je to nemogoče. Če ga ne nameravate porabiti v zglednem času, vam priporočamo, da iz njega naredite paradižnikovo omako za ozimnico ali ketchup.
Če tega ne boste naredili, potem poberite še rahlo zelenkaste plodove in jih hranite v hladnem in temne prostoru. Vsekakor pa ne v hladilniku, saj bo pokvaril okus paradižnika.
Če že imate kilogram, dva zrelih paradižnikov, jih shranite v hladilniku. Njihov okus se ne bo spremenil, ostali bodo enako polni in bogati, s tem pa boste preprečili kvarjenje sadežev, ki bi jih bilo zaželeno čim prej zaužiti.
Solata
Ko gre za solato, jo lahko ohranimo na dva načina.
Prvi se nanaša na že pripravljeno in narezano zeleno solato. Da bi dan ali dva pozneje še ohranila svežino, bi bilo najbolje, da na dno plastične posode s pokrovom položite dva kosa papirnate kuhinjske krpe, nato pa vanjo preložite solato iz vrečke in pokrijete. Tako se bo vlaga nabirala v papirnati brisači, solata pa ne bo hitro ovenela in zgnila. Seveda pod pogojem, da jo porabite v dveh dneh.
Drug način shranjevanja solate je cela glava, torej tista, ki je odrezana od korenine. Pri tej solati je najbolje, da solatni glavi trgate po en list, začenši z zunanje strani glave. Narezane liste, ki jih niste uporabili, namočite v mrzlo vodo v posodi s pokrovom. Tako bodo ostali hrustljavi in sveži do naslednjega obroka. Pri tem seveda mislimo na prvi naslednji obrok.
PREBERITE TUDI: Kako pogosto zalivati paradižnik? Vse, kar morate vedeti za zdrav in obilen pridelek
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira