To vprašanje si postavljajo številni ljubitelji domače kuhinje. Slavni kuharji pa imajo povsem praktičen pristop – olje po cvrtju ni nujno za odpad.

Izbira pravega olja je ključna

Za cvrtje je priporočljivo izbrati olje, ki dobro prenaša visoke temperature.

Ponovna uporaba? Da, a z nekaj previdnosti

Če olja med pripravo niste pregreli ali zažgali, ga lahko ponovno uporabite. Svetujemo, da olje po cvrtju ohladite, precedite skozi gazo in shranite v temno in zaprto posodo.

Kolikokrat se lahko uporabi isto olje za cvrtje?

Kaj pa sončnično olje?

Nekateri znani kuharji olje uporabijo tudi do šestkrat, vendar je treba biti pozoren na znake, da je olje postalo neuporabno – pretemna barva, vonj po zažganem, pena in usedline so znak, da je čas za novo olje.

Če se olje med cvrtjem začne kaditi ali oddajati neprijeten vonj, ga ne uporabljajte več. V nasprotnem primeru pa lahko z nekaj previdnosti iz njega iztisnete več uporab – in hkrati prihranite.

PREBERITE TUDI: Tukaj so 4 razlogi, zakaj bi morali vključiti bučno olje v svoj vsakdan


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Kumarice v omaki – odlična ideja za poletno kosilo
Naslednji članekFIlmski kviz: Ugani film po eni sami sličici