Te krofi iz pečice so izjemno mehki, rahli in polnega okusa. Odlični so z različnimi nadevi, kot so marelična marmelada, čokoladni namaz ali klasični slivov džem.
Sestavine
Za testo:
- 800 g gladke moke
- 15 g soli
- 40 g svežega kvasa
- 20 g sladkorja (za kvasni nastavek)
- 150 ml mlačnega mleka (za kvasni nastavek)
- 100 g masti (ali 150 g masla)
- 80 g sladkorja
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 3 jajca
- Naribana lupinica ½ limone
- 2 veliki žlici ruma (ali mleka, če ne uporabljate alkohola)
- 250 ml gostega jogurta ali kisle smetane (lahko tudi mleko, vendar zadostuje 200 ml)
Dodatno:
- Nadev po želji (marmelada, čokoladni namaz, slivov džem, bela čokolada)
- Olje ali stopljeno maslo za premaz
- Sladkor v prahu za posip
Postopek
Priprava kvasa:
- Mleko rahlo segrejemo, da postane mlačno.
- Vanj dodamo nadrobljen kvas in 20 g sladkorja, premešamo in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira.
Priprava testa:
- V večjo posodo dodamo sladkor, vaniljev sladkor, jajca, limonino lupinico, rum in jogurt.
- Dobro premešamo.
- Nato vmešamo aktivirani kvas.
- Postopoma dodajamo moko, ki smo ji že prej primešali sol.
- Testo gnetemo s kuhalnico ali električnim mešalnikom s kavljem. Če gnetemo ročno, testo “klofamo” – to pomeni, da ga ne mesimo na mizi, temveč ga stepamo z roko v posodi.
- Testo pustimo pokrito vzhajati 45 minut.
- Po tem času ga še enkrat “isklofamo” in pustimo vzhajati še 30 minut.
- Vzhajano testo preložimo na rahlo pomokano površino.
- Rahlo ga razvaljamo na debelino 1 cm.
- S kozarcem izrežemo kroge.
- Vsak krof malo sploščimo, v sredino damo marmelado, čokoladni namaz ali drugo polnilo.
- Previdno zapremo in spojimo robove.
- Krof obrnemo spojem navzdol in ga položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
- Krofom damo 20–30 minut, da še enkrat vzhajajo.
- Pečico ne segrevamo vnaprej. Krofe damo v hladno pečico in jo prižgemo na 175°C.
- Pečemo 25 minut, pri čemer čas začnemo šteti od trenutka, ko smo krofe vstavili v pečico.
- Pečene krofe premažemo s stopljenim maslom in jih potresemo s sladkorjem v prahu.
Video recept
PREBERITE TUDI: Triki naših babic: Kako narediti krofe vzhajane in s širokim belim robom
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira