Te krofi iz pečice so izjemno mehki, rahli in polnega okusa. Odlični so z različnimi nadevi, kot so marelična marmelada, čokoladni namaz ali klasični slivov džem.

Sestavine

Za testo:

  • 800 g gladke moke
  • 15 g soli
  • 40 g svežega kvasa
  • 20 g sladkorja (za kvasni nastavek)
  • 150 ml mlačnega mleka (za kvasni nastavek)
  • 100 g masti (ali 150 g masla)
  • 80 g sladkorja
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 3 jajca
  • Naribana lupinica ½ limone
  • 2 veliki žlici ruma (ali mleka, če ne uporabljate alkohola)
  • 250 ml gostega jogurta ali kisle smetane (lahko tudi mleko, vendar zadostuje 200 ml)

Dodatno:

  • Nadev po želji (marmelada, čokoladni namaz, slivov džem, bela čokolada)
  • Olje ali stopljeno maslo za premaz
  • Sladkor v prahu za posip

Postopek

Priprava kvasa:

  1. Mleko rahlo segrejemo, da postane mlačno.
  2. Vanj dodamo nadrobljen kvas in 20 g sladkorja, premešamo in pustimo 10 minut, da se kvas aktivira.

Priprava testa:

  1. V večjo posodo dodamo sladkor, vaniljev sladkor, jajca, limonino lupinico, rum in jogurt.
  2. Dobro premešamo.
  3. Nato vmešamo aktivirani kvas.
  4. Postopoma dodajamo moko, ki smo ji že prej primešali sol.
  5. Testo gnetemo s kuhalnico ali električnim mešalnikom s kavljem. Če gnetemo ročno, testo “klofamo” – to pomeni, da ga ne mesimo na mizi, temveč ga stepamo z roko v posodi.
  6. Testo pustimo pokrito vzhajati 45 minut.
  7. Po tem času ga še enkrat “isklofamo” in pustimo vzhajati še 30 minut.
  8. Vzhajano testo preložimo na rahlo pomokano površino.
  9. Rahlo ga razvaljamo na debelino 1 cm.
  10. S kozarcem izrežemo kroge.
  11. Vsak krof malo sploščimo, v sredino damo marmelado, čokoladni namaz ali drugo polnilo.
  12. Previdno zapremo in spojimo robove.
  13. Krof obrnemo spojem navzdol in ga položimo na pekač, obložen s peki papirjem.
  14. Krofom damo 20–30 minut, da še enkrat vzhajajo.
  15. Pečico ne segrevamo vnaprej. Krofe damo v hladno pečico in jo prižgemo na 175°C.
  16. Pečemo 25 minut, pri čemer čas začnemo šteti od trenutka, ko smo krofe vstavili v pečico.
  17. Pečene krofe premažemo s stopljenim maslom in jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Video recept

 

PREBERITE TUDI: Triki naših babic: Kako narediti krofe vzhajane in s širokim belim robom


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Samo ljudje z izjemnim vidom najdejo drugačno številko v 5 sekundah
Naslednji članek10 vrst raka, ki jih lahko povzroči cigaretni dim