Čeprav je plinski štedilnik za mnoge nepogrešljiv del kuhinje, je vse več razlogov za zaskrbljenost glede njegovega vpliva na zdravje in kakovost zraka v domu.
Kuhanje na plin že dolgo velja za praktično in učinkovito izbiro, predvsem zaradi natančnega nadzora temperature, ki ga omogoča. Prav zato ga še danes uporablja večina profesionalnih kuhinj.
A kljub temu se pojavlja vse več dokazov, da ima uporaba plinskih štedilnikov tudi negativne posledice za kakovost zraka v zaprtih prostorih. Med zgorevanjem zemeljskega plina se sproščajo škodljivi plini, kar odpira pomembna vprašanja o morebitnih tveganjih za zdravje, poroča HuffPost.
Kakšne strupene hlape oddajajo plinski štedilniki in pečice?
Zemeljski plin, ki ga uporabljamo za kuhanje, je v veliki meri sestavljen iz metana (približno 92 %), ki sam po sebi pri nizkih koncentracijah ni posebej toksičen za ljudi. Težava pa nastane pri drugih snoveh, ki so prisotne v plinu ali nastanejo med izgorevanjem.
Organizacija PSE Healthy Energy je testirala skoraj 600 vzorcev nezgorelega zemeljskega plina iz skoraj 500 domov v 17 severnoameriških mestih. Rezultati so bili zaskrbljujoči: kar 97 % vzorcev je vsebovalo benzen – snov, ki je dokazano rakotvorna – poleg številnih drugih nevarnih onesnaževalcev zraka. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da ne obstaja varna raven izpostavljenosti benzenu, saj se njegov učinek na telo sčasoma kopiči. Najvišje koncentracije so zaznali v Los Angelesu in Denverju – tam so bile kar dvakrat višje kot v drugih mestih.
Ko plin prižgemo (npr. med kuhanjem), pa se sproščajo tudi druge škodljive snovi. Najbolj problematičen je dušikov dioksid (NO₂), ki nastaja pri zgorevanju in lahko draži dihala. Študije so pokazale povezavo med izpostavljenostjo NO₂ in razvojem astme pri otrocih. Čeprav se njegov učinek ne kopiči kot pri benzenu, ostaja v zraku še več ur po kuhanju in se lahko razširi iz kuhinje tudi v druge prostore – na primer v spalnice.
Ali obstajajo načini za ublažitev vpliva na kakovost zraka v zaprtih prostorih pri kuhanju s plinom?
Obstaja rešitev, ki ne vključujejo popolne prenove kuhinje. Najbolje je imeti ustrezno napo – torej takšno, ki odvaja zrak navzven in ne le recirkulira, in je dovolj močna ter jo uporabljati pri kuhanju.
Strokovnjaki zaključujejo – zdravemu odraslemu verjetno ni treba skrbeti. Gospodinjstvo z majhnimi otroki ali kdorkoli z boleznimi dihal je lahko bolj ogrožen. Vendar priznavajo, da v znanstveni skupnosti obstajajo nesoglasja glede tega, zato bodo potrebne še nadaljnje raziskave.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira