Cvrtje ima svoje čare – hrustljava skorjica, popolna zlato-rjava barva in neustavljiv vonj, ki pa se hitro spremeni v nadlogo, ko se zadrži še ure (ali dneve) po kuhanju. V tem članku je pet najbolj priljubljenih načinov za odpravljanje vonja po ocvrti hrani in spoznanje, kateri resnično delujejo.

Zakaj se vonj po cvrtju tako dolgo zadržuje

Ko se olje segreje, sprošča drobne kapljice maščobe in hlapne spojine, ki potujejo po zraku in se oprimejo tkanin, sten ter celo las. Prav te mikroskopske maščobe povzročajo tisti obstojen vonj po “starem olju”. Posebej izrazit je pri ribah in morskih jedeh, ki sproščajo tudi žveplove spojine.

Zato je prvi korak vedno – preprečiti, da se maščoba sploh razprši. Pomagata globok lonec in mrežica proti brizganju, sveže olje pa oddaja manj neprijetnega vonja kot večkrat uporabljeno.

1. Dobro prezračevanje – zmagovalna metoda

Najbolj učinkovita rešitev je hkrati tudi najbolj preprosta. Vklopljena napa že med segrevanjem olja in odprto okno na nasprotni strani ustvarita tok zraka, ki maščobne hlape odvede ven, še preden se usedejo.

Če nimate močne nape, pomaga ventilator, usmerjen proti oknu. Pustite ga delovati še 15–20 minut po končanem cvrtju – to drastično zmanjša vonj.

2. Kis para – presenetljivo uspešna

Mešanica skodelice kisa in skodelice vode, ki jo na štedilniku kuhate približno 15 minut, deluje kot naravni nevtralizator. Ocetna kislina se veže na maščobne hlape in jih razgradi. Vonj po kisu hitro izgine, še hitreje pa tudi vonj po cvrtju.

Namig: dodajte nekaj limonine lupine ali cimetovo palčko, da zmehčate vonj.

Načini, kako se znebiti vonja po ocvrti hrani, ki delujejo

3. Soda bikarbona in aktivno oglje – počasno, a učinkovito

Ti naravni absorberji delujejo tiho, a vztrajno. Če v kuhinji čez noč pustite skodelice s sodo bikarbono ali ogljem, bodo postopoma posrkale preostale vonjave. To ni instant rešitev, je pa odlično za dolgotrajno svežino.

4. Sveče, cimet in citrusne lupine – prijeten vonj, malo učinka

Dišeče sveče in “dišeči lončki” s cimetom in pomarančo lepo odišavijo prostor, ne odstranijo pa dejanske maščobe iz zraka. Ko sveča ugasne, se neprijeten vonj hitro vrne. Če res želite prijeten vonj, dodajte aromatične sestavine kar v lonec s kisom.

5. Čistilci zraka – dobra dolgoročna rešitev

Če pogosto cvrete, razmislite o čistilcu zraka z oglenim filtrom (HEPA). Med cvrtjem sicer ne bo čudežno izginil vonj, a po kuhanju bo zrak opazno čistejši. Odlična rešitev za manjše kuhinje brez oken ali z manj učinkovito napo.

Najboljša kombinacija: Prezračevanje + kis para po kuhanju. Ta dvojec odstrani večino mastnih delcev, nevtralizira vonjave in pusti prostor svež že v eni uri. Soda in oglje nato pomagata ohranjati čist zrak dolgoročno.

Ste vedeli, da vonj po ocvrtem lahko “potuje” tudi po električnih vodih in zračnih rešetkah? Prav zato ga včasih zavohamo celo v sosednjih sobah. Naslednjič, ko boste cvrli, zaprite vrata proti hodniku in vklopite ventilator – majhna sprememba, a velika razlika v vonju.

Neprijeten vonj po praženi čebuli izgine v eni minuti – to je preprost trik kuharjev


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo so znaki, da je v vaši prehrani preveč beljakovin
Naslednji članekKdaj je najboljši čas za sajenje česna?