Ko nastopi sezona ozimnice, je poleg receptov in sestavin treba poskrbeti tudi za najpomembnejše – pravilno sterilizirane kozarce. Če so kozarci nečisti ali nezadostno obdelani, se lahko živila hitro pokvarijo, ves trud pa gre v nič.

Zakaj je sterilizacija tako pomembna?

Sterilizacija uniči bakterije, plesni in kvasovke, ki bi lahko povzročile kvarjenje hrane. Tako se podaljša rok uporabnosti ozimnice in zagotovi, da ostane varna za uživanje tudi več mesecev po shranjevanju.

PREBERITE TUDI: Takole lahko uporabite kozarce za vlaganje za dekoracijo doma

Preprost postopek za sterilizacijo v pečici

  1. Priprava: kozarce in pokrove temeljito operite, odstranite vse nalepke in jih dobro sperite.
  2. Pečica: segrejte jo na 100 °C. Kozarce razporedite na pekač tako, da se ne dotikajo, z odprtinami navzdol. Pod njih lahko položite kos peki papirja.
  3. Segrevanje: pustite jih v pečici 15–20 minut. Pri odstranjevanju uporabite zaščitne rokavice, saj bodo zelo vroči.
  4. Pokrovi: posebej jih sterilizirajte tako, da jih za približno 10 minut položite v vrelo vodo.

Najlažji način sterilizacije kozarcev za vlaganje: tako se ozimnica zagotovo ne bo pokvarila

Nasvet

Sterilizirane kozarce napolnite še vroče, saj boste tako preprečili stik z morebitnimi novimi mikroorganizmi.

Domači ajvar kot iz babičine kuhinje – recept, po katerem vas bodo prosili za še en kozarec


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Slastno pehtranovo pecivo, ki ga bo v hipu zmanjkalo
Naslednji članekRecept za orehovec (orehov liker), ki je resnično dober in preprost za pripravo