Predstavljamo vam nekaj preizkušenih pristopov za gojenje kakovostnih, močnih in izrazito slastnih kumar, ki niso grenke. Le upoštevajte določena pravila in uporabite preverjene metode domačega gnojenja za osupljive rezultate.

Visoke grede

Kumare potrebujejo obilo sončne svetlobe in jih gojimo na toplih, pred vetrom zaščitenih mestih. Za pripravo idealnih pogojev za sajenje kumar ustvarite v sredini grede približno 40 cm širok jarek. Jarek napolnite s kompostom in prstjo. Višji del grede bo omogočil boljše ogrevanje zemlje s soncem, kar bo izboljšalo rast kumar. Pomembne so tudi rastline, ki jih sadite v bližini kumar. Preverite, katere rastline so dobri sosedje.

kumare, Nasveti, kako lahko imate do 3-krat večji pridelek kumar, poleg tega pa ne bodo grenke

Setev

Konec aprila je idealen čas za sejanje kumar v rastlinjakih. Izberite sorte, odporne na bolezni, kot je plesen. V manjše lončke posejte nekaj semen, pri tem pa poskrbite za dobro odvajanje odvečne vode. Najboljša izbira so cvetlični lonci z drenažno luknjo na dnu, pod katero postavite ploščat kamen. Lonček postavite na toplo mesto in ga ne pozabite redno zalivati.

Ko kumare začnejo rasti, jih postavite na svetlo mesto. Kumare so občutljive na zmrzal in sorodnice paradižnika, zato jih ne sadimo, dokler dnevne temperature ne presežejo vsaj 15°C.

Obrezovanje kumar – za boljše plodove in večji pridelek

Obrezovanje kumar spodbuja rast rastlin in izboljšuje kakovost plodov, vendar ne odstranite glavnega poganjka. Stranske poganjke prikrajšajte pri približno tretjem listu.

Zalivanje

Redno zalivanje kumar je ključnega pomena. Posebej je to pomembno v daljših obdobjih suše. Med kalitvijo kumar zalivajte vsak drugi dan, kasneje pa zalivajte vsake tri dni.

Žetev

Kumare lahko obiramo približno dva tedna po začetku cvetenja. Ob obiranju morajo imeti kumare gladko in sveže zeleno lupino. Pobirajte jih, ko so še nekoliko nezrele, saj so takrat najbolj okusne in njihova semena ostanejo majhna; to bo tudi spodbudilo nadaljnje cvetenje in povečalo pridelek. Rumene lise na lupini kažejo, da so kumare zrele ali prezrele. Kumare obiramo od junija do oktobra.

Za povečanje pridelka

  • Če imate dostop do naravnih mlečnih izdelkov, uporabite sirotko. V vedru vode razredčite 2 litra sirotke in 150 gramov sladkorja, da obdelate kumare in povečate njihov pridelek.
  • Zavrite 0,5 kg čebulnih olupkov v 5 litrih vode in pustite stati čez noč. Naslednji dan razredčite z vodo v razmerju 1: 4 in uporabite tako za zalivanje kot za škropljenje kumar.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekTedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #56
Naslednji članekRecept za kuskus s praženo zelenjavo in piščancem