Zeleni paradižniki, čeprav v surovi obliki lahko vsebujejo toksičen solanin, se s pravilno obdelavo in vlaganjem spremenijo v okusno specialiteto. Tukaj sta dva odlična recepta za pripravo vloženih in ocvrtih zelenih paradižnikov.
Recept 1: Vloženi zeleni paradižniki
Odlično se podajo k različnim vrstam pečenk in enolončnic.
Sestavine
- 500 g zelenih paradižnikov
- 500 ml vode
- 150 ml kisa
- 1 čajna žlička soli
- poprova zrna
- 2 feferona
- ingver v velikosti palca (narezan na trakove)
- semena koriandra
- svež koromač
- par lovorjevih listov
- 4 stroki česna
- 1 majhna rdeča ali vijolična čebula
Postopek
- Paradižnike operite in z nožem zarežite na spodnji strani, da bo kislina bolje prodrla.
- Zavrite vodo, kis, sol, poprova zrna, koriandrova semena, ingver, lovorjev list in česen, dokler se sol ne raztopi.
- V kozarec dajte paradižnike, svež koromač, feferon, česen in na četrtine narezano čebulo.
- Vse skupaj prelijte z vročo tekočino in kozarce tesno zaprite.
- Obrnite kozarce na glavo, da ustvarite vakuum, nato pa jih ohladite.
- Pustite kisati vsaj 10 dni pred uporabo.
Recept 2: Ocvrti zeleni paradižniki
Odlični kot priloga ali samostojna jed.
Sestavine
- 3 zeleni paradižniki
- 1 jajce
- kruhove drobtine
- ostra moka
- začimbe po okusu (sol, poper, itd.)
Postopek
- Paradižnike narežite na pol centimetra debele rezine.
- Vsako rezino spanirajte tako, da jo najprej povaljate v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in nazadnje v kruhovih drobtinah.
- Na majhnem ognju ocvrite do zlato rjave barve.
- Odvečno maščobo odcedite s kuhinjskim papirjem in postrezite še tople.
Lahko pa jih uporabite tudi v bolgarski solati.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira