Znova je tisti čas v letu, ko paradižnik na vrtovih raste kot gobe po dežju. Porabite ga lahko na različne načine, a ne pozabite na ozimnico. Naredite najboljšo paradižnikovo mezgo, ki jo lahko dodate omakam za testenine, rižotam, na pizze in še kam.

Sestavine
- 3 kg zrelega paradižnika
- 5 strokov česna
- sol
- žlička mešanice začimb (origano, bazilika)
- žlička sladkorja
- poper
- rastlinsko olje
Postopek
Paradižnike najprej operemo in osušimo. Če želite, jih lahko olupite, kako to storite si preberite tukaj. Prerežemo jih na polovice in potem še polovice na polovico. Odstranimo zeleni in beli del pri peclju in vse poškodovane ali nagnite dele.
Paradižnik damo v lonec in kuhamo toliko časa, da spusti vodo (nekaj minut). Precedimo jih na cedilu z majhnimi luknjicami, da odteče nekaj vode. V loncu na olju prepražite česen in vrnite paradižnik, ki je ostal na cedilu. Kuhajte približno 15 minut, začinite, dodajte še sladkor.
Sedaj uporabite palični mešalnik in vse skupaj spasirajte. Kuhajte še naprej, dokler ne dobite goste kaše, ki jo večkrat premešate, da se ne prismodi.
Ko je mezga pripravljena, jo prelijte v sterilne kozarčke (postavite jih v pečico na 100 stopinjah za nekaj minut) in dobro zaprite. Postavite v hladen in temen prostor.
PRIPRAVITE TUDI: Ozimnica: Bolgarska solata (najboljša solata za zimske dni)
Zadnji prispevki
- Enolončnica z gobami in ajdo – zdrava in polna naravnih okusov
- Naredi sam: Preprosta ikebana, ki jo lahko naredite sami – poklon spominu z rožami
- Slastno pecivo z mandarinami, ki je kot nalašč za hladne jesenske dni
- Če imate radi vanilijo in višnje, morate poskusiti to pecivo
- Medena pita – klasično pecivo, ki ne sme manjkati na nobenem praznovanju
- Zakaj ljudje polagajo kos mila poleg postelje? Razlog vas bo presenetil
















































