Čeprav smo vajeni, da so slivovi cmoki narejeni iz krompirjevega testa, ta recept dokazuje, da je lahko rezultat odličen tudi brez krompirja. Namesto njega uporabimo kremni sir, ki poskrbi za rahlo in okusno testo. Knedle so hitro pripravljene, okus pa je prav tako božanski – mehke, sladke in ravno prav sočne.
Sestavine
Testo (suhe sestavine):
- 200 g gladke moke
- 100 g zdroba
- 1 g sode bikarbone ali pecilnega praška
- 12 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor (opcijsko)
- 2 ščepca soli
Testo (mokre sestavine):
- 2 jajci
- 100 g kremnega sira
Nadev:
- 10 sliv
- malo sladkorja (v vsako slivo)
Za posip:
- 75 g masla
- 75 g drobtin
- malo cimeta v prahu
- malo sladkorja
PREBERITE TUDI: Slivov kolač z okusom po slivovih cmokih
Postopek
- Pripravite suhe sestavine. V večji skledi zmešajte moko, zdrob, sladkor, sol in sodo bikarbono (ali pecilni prašek).
- Pripravite mokre sestavine. V drugi posodi stepite jajci in kremni sir, nato postopoma primešajte suhe sestavine. Dobite nekoliko lepljivo testo – brez skrbi, zdrob bo v nekaj minutah posrkal odvečno tekočino.
- Oblikujte testo. Pustite, da testo počiva 5 minut. Nato ga razdelite na 10 enakih delov.
- Napolnite s slivami. Vsak kos testa sploščite, na sredino položite razkoščičeno slivo z malo sladkorja in oblikujte kroglico.
- Skuhajte knedle. V velikem loncu zavrite vodo, dodajte sol in knedle kuhajte približno 6 minut. Takoj, ko priplavajo na površje, jih pustite še nekaj minut, nato jih vzemite ven.
- Pripravite posip. Na ponvi stopite maslo, dodajte drobtine in pražite nekaj minut, da lepo zadišijo.
- Povaljajte knedle. Kuhane knedle povaljajte v drobtinah, posujte s cimetom in sladkorjem.
Video recept
Nasvet
- Cmoke lahko po kuhanju tudi zamrznete. Ko jih boste želeli ponovno pripraviti, jih samo na hitro prekuhajte 1–2 minuti in povaljajte v drobtinah.
- Če sliv ni na voljo, jih lahko napolnite tudi s koščkom čokolade – odlično se obnese čez celo leto.
Zadnji prispevki
- To je trik, zaradi katerega se moje korito vedno sveti in tudi vaše se bo
- Kaj skuhati za kosilo, ko res nimaš ideje in niti pretirano veliko časa?
- Tako sem lani naredila ikebano za manj kot 5 € in vsi so bili navdušeni
- To sočno skutino pecivo morate pripraviti še to jesen
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?