Mehka, puhasta in dišeča sladica iz kvašenega testa, ki jo obožujejo vse generacije. Ta pletenica je idealna za zajtrk, sladico ali za druženje ob popoldanski kavi. Njena priprava je preprosta, rezultat pa vedno navduši z okusom in videzom.
Sestavine
- 250 ml toplega mleka
- 20 g svežega kvasa
- 1 žlička sladkorja (za kvasec)
- 1 žlička moke (za kvasec)
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 50 g margarine (sobne temperature)
- ½ žličke soli
- 500 g moke
- 1 celo jajce
- 1 rumenjak
- moka za valjanje
Za premaz:
- 1 rumenjak
- 1 žlica hladne vode
Postopek
1. Kvasec: V toplem mleku raztopite kvas, dodajte žličko sladkorja in žličko moke, premešajte in pustite na toplem približno 15 minut, da vzhaja.
2. Priprava testa: V večji posodi zmešajte moko, sladkor, vaniljev sladkor, sol in vzhajan kvasec ter z mešalnikom pregnetite. Nato dodajte narezano margarino sobne temperature ter na koncu še celo jajce in rumenjak. Dobro pregnetite, da dobite gladko in elastično testo.
3. Vzhajanje testa: Testo prestavite na pomokano površino, ga oblikujte v kroglo, pokrijte s čisto krpo in pustite vzhajati, dokler se volumen ne podvoji (približno 1 uro).
4. Oblikovanje pletenice: Vzhajano testo ponovno na hitro pregnetite in oblikujte v pravokotnik. Razrežite ga na 6 enakih kosov. Vsak kos razvaljajte v približno 50 cm dolgo vrvico (valjajte z dlanmi od sebe). Pustite jih počivati približno 5 minut. Vrvce položite eno zraven druge in jih na vrhu združite. Nato začnite plesti: zunanji vrvici diagonalno prekrižajte na sredini. Spodnje štiri vrvice razdelite po dve na vsako stran. Nadaljujte z diagonalnim prepletanjem vrvic – zunanje vrvice se vedno križajo diagonalno in postanejo notranje, notranje pa postanejo zunanje, in tako naprej, dokler ne porabite vseh vrvic.
Konca pletenice podvihajte pod njo.
5. Premaz in peka: Pletenico previdno položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Zmešajte rumenjak z žlico hladne vode in s to mešanico premažite pletenico. Pustite, da testo počiva še 10 minut. Pecite v ogreti pečici na 180 °C približno 40 minut, dokler pletenica ne postane zlato-rjave barve.
Video recept
PRIPRAVITE TUDI: Recept za ocvrta polnjena jajca, odlična za velikonočno pojedino
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira