Jagode so za mnoge najljubši spomladanski sadež, čeprav jih lahko kratka obstojnost razočara.
Našli smo nasvet, ki trdi, da lahko jagode ohranite sveže dlje s pomočjo samo ene kuhinjske sestavine. Verjeli ali ne, to je alkoholni kis. Zmešajte ga z vodo in dobili boste raztopino z učinkom konzervansa, ki spremeni rok trajanja.
S tem trikom lahko jagode ohranite sveže teden dni ali več. Saj se popolnoma zrele jagode pogosto pokvarijo že nekaj dni po nakupu ali obiranju.
Kako uporabiti ta trik?
Jagode najprej za nekaj minut namočite v raztopini enega dela alkoholnega kisa in treh delov vode. Nato jih zavijte v kuhinjsko krpo in pustite, da se sušijo dve ali tri minute. Po tem jih shranite v zračno neprepustno stekleno posodo v hladilniku.
Alkoholni kis je znan konzervans zaradi svoje ocetne kisline, ki kisu daje značilen, prodoren vonj. Ko vanj namočimo sadje ali zelenjavo, se poveča njihova kislost, kar uniči morebitne mikroorganizme.
To zmanjša možnost hitrega razvoja plesni in pomaga, da živila ostanejo sveža veliko dlje časa.
Če vas skrbi uporaba kisa, je zamrzovanje jagod prav tako učinkovito. Jagode lahko zamrznete v skoraj vseh oblikah: cele, razpolovljene, narezane ali celo pretlačene. Lahko pa iz njih naredite tudi slastno jagodno marmelado.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira