Najboljša hrana vsebuje čebulo, sploh kuhana ali ‘čebula je kraljica kuhinje’, so dejale starejše gospodinje. A sekljanje čebule – ojoj … solzenje, rdeče oči – kako nadležno! Temu se lahko tudi izognete s pomočjo (preverjenih!) spodnjih trikov.
Pred sekljanjem dajte čebulo v zamrzovalnik
Preden začnete, čebulo za 15 min postavite v zamrzovalnik. Če je mrzla, namreč sprošča manj sin-propanetial-s-oksida (iritant, ki povzroča solzenje oči). Pazite le, da ne pozabite nanjo, da ne bo trda kot kamen. 15 do 20 minut je idealno.
‘Obložite’ rezilo
Preden začnete z rezanjem čebule, najprej zarežite v limono. Citronska kislina, ki jo vsebujejo limone, namreč nevtralizira čebulne encime.
Verjetno boste morali postopek nekajkrat ponoviti tekom sekljanja.
PREBERITE TUDI: 3 pravila kuhanja, da hrana obdrži več hranil
Poskrbite za ostro rezilo
Eden izmed razlogov, da čebula (še bolj) draži vaše oči, je v tem, da je nož preveč top. Pri rezanju čebule se namreč poškodujejo njene celice, kar povzroči sproščanje dražečih snovi.
Če je nož ostrejši, se celice manj poškodujejo, s tem pa se sprosti tudi manj dražečih snovi.
Nosite zaščitna očala
Verjeli ali ne, a nekateri si pomagajo tudi z zaščitnimi plavalnimi očali ali očali za smučanje. Smešno, a deluje!
PREBERITE TUDI: Kako odstranimo vonj po čebuli z deske
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira