Vnetje želodčne sluznice, znano tudi kot gastritis, je draženje notranje sluznice želodca. Gastritis je splošni izraz za skupino stanj, ki imajo eno skupno stvar – vnetje želodčne sluznice. Najpogosteje je posledica okužbe z isto bakterijo, ki povzroča želodčne razjede, ali rednega uživanja nekaterih protibolečinskih tablet. Preveč alkohola lahko prispeva tudi k razvoju gastritisa.

Vnetje želodčne sluznice lahko vodi do razjed in povečanega tveganja za raka na želodcu

Gastritis se lahko pojavi nenadoma, kar je akutni gastritis, ali pa se razvija počasi, kar je kronični gastritis. V nekaterih primerih lahko vnetje želodčne sluznice povzroči razjede in povečano tveganje za raka na želodcu. Za večino ljudi pa gastritis ni resen in z zdravljenjem hitro izzveni.

Vnetje želodčne sluznice se lahko pojavi, ko na prazen želodec zaužijemo teh 6 živil

Katera hrana, zaužita na prazen želodec, lahko povzroči vnetje želodčne sluznice?

Uživanje določene hrane na prazen želodec lahko negativno vpliva na vaš prebavni sistem in splošno zdravje. Najbolj škodljiva ali za želodčno sluznico nevarna živila, ki se jim je treba izogibati na prazen želodec, so:

  1. Kava: pitje kave na prazen želodec lahko poveča nastajanje želodčne kisline, kar lahko povzroči nelagodje ali celo poškoduje želodčno sluznico.
  2. Začinjena hrana: uživanje začinjene hrane na prazen želodec lahko razdraži želodčno sluznico, poveča nastajanje kisline in povzroči prebavne motnje.
  3. Sladkarije: Uživanje sladke hrane na prazen želodec lahko povzroči nenaden skok krvnega sladkorja, kar lahko kmalu zatem povzroči hiter padec energije in občutek lakote.
  4. Citrusi: Citrusi, kot so pomaranče in limone, vsebujejo visoko vsebnost kisline, ki lahko draži želodec, če jih zaužijete na prazen želodec, kar lahko povzroči zgago ali nelagodje.
  5. Banane: Čeprav so bogate s hranili, banane vsebujejo visoke ravni magnezija in kalija, kar lahko pri zaužitju na tešče povzroči neravnovesje teh mineralov v krvi.
  6. Surova zelenjava: zelenjava, kot sta kumare in paradižnik, je bogata z aminokislinami, ki lahko povzročijo zgago in bolečine v zgornjem delu želodca, če jih zaužijete na tešče.

V hujših primerih lahko gastritis povzroči želodčne krvavitve, ki se kažejo kot črno blato ali bruhanje krvi. Če opazite te simptome, je pomembno, da takoj poiščete zdravniško pomoč.

PREBERITE TUDI: Vas muči zgaga? Potem morate jesti več te hrane


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za domače čevapčiče, ker se žar sezona bliža
Naslednji članekOptična iluzija: Samo tisti z visokim IQ-jem bodo našli 7 različnih možičkov na sliki