Vsakdo, ki je kdaj ugriznil v grenko kumaro, ve, da lahko pokvari celoten obrok – še posebej poletno solato, kjer so kumare glavna zvezda. A kot pravijo naše babice, tega ne boste več doživeli, če boste upoštevali preprost nasvet.

Stara, a zlata metoda

Če kumara ni sveža ali vsebuje grenkobo, je njen okus popolnoma uničen. A metoda za odpravljanje grenkobe je tako preprosta, da jo boste zagotovo vzeli za svojo.

Je kumara grenka? Po nasvetu naših babic ji lahko popravite okus

Kako odstraniti grenkobo iz kumare?

Postopek je zelo preprost:

  1. Odrežite konico kumare – samo majhen kos na enem koncu.
  2. S to odrezano konico začnite drgniti nasprotni del kumare v krožnih gibih.
  3. Že po nekaj sekundah boste opazili, da se začne tvoriti bela pena.
  4. Ta bela pena je pravzaprav koncentrirana grenkoba. Ko se je nabere dovolj, kumaro preprosto splaknite pod hladno vodo in uporabite po želji – brez bojazni, da bi bila grenka.

Zakaj ta trik deluje?

Strokovnjaki pojasnjujejo, da kumare vsebujejo naravno snov imenovano kukurbitacin, ki lahko povzroča grenak okus, zlasti v konicah zelenjave. Drgnjenje konice sproži sproščanje te grenke snovi, ki se potem pojavi v obliki bele pene – in jo lahko preprosto odstranimo.

Brez zavržene zelenjave in brez pokvarjenih solat.

PRIPRAVITE TUDI: Recept za osvežilno kumarično solato: Kremasto in okusno


Zadnji prispevki

Prejšnji članekS samo enim trikom boste pripravili popoln dunajski zrezek
Naslednji članekTriki, s katerim bodo vaše trde in hrapave brisače postale mehke kot oblak