Dolga leta smo verjeli, da krompirju nikakor ne prija hladilnik. Svetovali so, naj ga hranimo v shrambi, na hladnem in temnem mestu, saj naj bi nizke temperature povzročile pretvorbo škroba v sladkor. A najnovejše raziskave britanske Agencije za varnost hrane (FSA) so to prepričanje postavile na glavo – in spremenile pravila o shranjevanju te priljubljene zelenjave.

Zakaj krompir sodi v hladilnik?

Po novih dognanjih shranjevanje krompirja v hladilniku ne poveča ravni akrilamida, kot so se prej bali strokovnjaki. Prav nasprotno – nizka temperatura in suh zrak v hladilniku preprečujeta gnitje in kalitev, zato krompir ostane svež do tri tedne dlje kot pri običajnem shranjevanju.

Britansko podjetje, eno največjih pridelovalcev krompirja, poudarja, da je to preprost način za zmanjšanje zavržene hrane. Po njihovih besedah je prav krompir ena najpogosteje zavrženih živilskih sestavin v gospodinjstvih.

Agencija FSA zato zdaj svetuje: “Če želite zmanjšati količino zavržene hrane, lahko krompir shranjujete v hladilniku ali na hladnem in temnem mestu.”

Kaj pa sobna temperatura?

Čeprav je hladilnik po novem najboljša izbira, ni nič narobe, če krompir hranite pri sobni temperaturi – pod pogojem, da se izogibate vlagi in sončni svetlobi. Toplota in svetloba namreč pospešita tvorbo klorofila, kar krompirju da zelenkast odtenek in neprijeten okus. Tak krompir je lahko celo rahlo strupen.

Idealni prostori za shranjevanje so:

  • shramba,
  • temna omara,
  • hladen kletni prostor,
  • zaprta kuhinjska omarica stran od toplote in pare.

Izogibajte se mestom, kot so pod umivalnikom ali blizu štedilnika, saj sta tam zrak in površina pogosto topla in vlažna – popolna kombinacija za hitro kvarjenje gomoljev.

S pravilnim shranjevanjem krompirja lahko preprečite kalitev, ohranite njegovo teksturo in okus ter zmanjšate količino zavržene hrane. Hladilnik ali hladna shramba – izbira je vaša, pomembno pa je, da je prostor suh, temen in ne pretopel.

Tako morate narediti pire krompir, da bo popoln


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Fižolova enolončnica, ki fino pogreje želodec v hladnih dneh