Zamrzovalnik je nepogrešljiv gospodinjski pomočnik, ki omogoča dolgotrajno shranjevanje hrane in olajša vsakodnevno kuhanje. Vendar pa ni vsaka hrana primerna za zamrzovanje.

Nekatera živila lahko med procesom zamrzovanja izgubijo svojo teksturo, okus ali kakovost, zaradi česar niso več uporabna v enaki meri. Tukaj je seznam nekaterih  izdelkov, ki jih je treba shranjevati previdno.

1. Mleko

Mleko lahko zamrznete, vendar bo to vplivalo na njegov okus in teksturo. Maščoba in tekočina se bosta ločili, kar bo spremenilo njegovo konsistenco. Čeprav bo mleko po odmrzovanju še vedno uporabno za kuhanje, na primer za omake ali pecivo, ni več primerno za pitje.

, Teh živil ne dajte v zamrzovalnik – uničila bodo vsako jed, ko jih odmrznete

2. Sir

Siri se različno odzivajo na zamrzovanje, odvisno od njihove vrste:

  • Dobro zamrzovanje: Polmehki siri, kot sta mocarela in blagi čedar, se zamrznejo bolje, še posebej, če jih predhodno narežete na manjše kocke.
  • Slabo zamrzovanje: Trdi siri, kot sta starani čedar in parmezan, postanejo drobljivi in izgubijo okus. Izredno mehki siri, kot so skuta, brie in ricotta, pa zamrzovanja sploh ne prenesejo dobro.

PREBERITE TUDI: Če mleko v hladilniku shranjujete na tem mestu, vam svetujemo, da prenehate

3. Jogurt

Jogurt ni primeren za zamrzovanje, saj proces zamrzovanja uniči njegovo gladko teksturo in lahko vpliva na probiotične kulture. Posledično jogurt po odmrzovanju ni več hranilno enako bogat, kot je bil pred zamrzovanjem.

, Teh živil ne dajte v zamrzovalnik – uničila bodo vsako jed, ko jih odmrznete

4. Smetana

Zamrzovanje smetane je lahko tvegano, saj se njena struktura in funkcionalnost spremenita. Le smetana z vsebnostjo maščobe 40 % ali več se zamrzne dobro, medtem ko kreme z manj maščobe po odmrzovanju ne bodo več uporabne za stepanje.

PREBERITE TUDI: Ste že slišali, da ljudje v zamrzovalnik dajejo zobno pasto in to je razlog


Zadnji prispevki

Prejšnji članekPiškoti z leopardjim vzorcem so prava paša za oči
Naslednji članekRecept za pistacijin tiramisu, božanski je