Uporaba nezrelih jabolk za pripravo različnih izdelkov je odličen način za zmanjšanje odpadkov in izkoriščanje sadja, ki bi ga sicer zavrgli, saj jih pojesti ravno ne morete. Kljub temu da so jabolka znana kot zelo zdravo živilo, vam priporočamo, da nezrelih ne uživate surovih.

Kaj lahko storite z njimi?

Nezrela jabolka so lahko odličen vir za različne kulinarične izdelke. Z nekaj ustvarjalnosti in dodatne pozornosti lahko pripravite okusne marmelade, kompote, sokove in druge izdelke.

1. Kis

Nezrela jabolka so kisla in dobra za pripravo kisa. Jabolka skupaj z lupino in semeni narežite in dajte v večji kozarec. Zalijte z vodo, da so popolnoma prekrita. Na liter vode dodajte 1 žličko sladkorja in pokrijte z gazo ali kuhinjsko krpo in zategnite z elastiko. Pustite na sobni temperaturi 3-4 tedne in enkrat na dan premešajte. Ko zadiši po kisu, prelijte v čiste steklenice in shranite v hladnem in temnem prostoru.

PREBERITE TUDI: Koristi jabolčnega kisa za zdravje

, To so načini, kako uporabiti nezrela jabolka

2. Sok

Nezrela jabolka so odlična za sok. Potrebujete 1 kg jabolk, vodo, sladkor ali med. Jabolka dajte v blender in dodajte malo vode, mešajte dokler ne dobite gladke zmesi, precedite, dodajte sladkor ali med in shranite v hladilniku za nekaj dni.

3. Kompot

Za 1 kg jabolk, ki jih boste predelali v kompot, potrebujete 200 g sladkorja, liter vode, sok ene limone in cimet ali vanilijo po želji. Jabolka olupite in narežete na želene kose. V loncu zavrete vodo s sladkorjem in limoninim sokom. Dodate jabolka in kuhate na šibkem ognju do mehkega do 20 minut. Po želji dodajte cimet ali vanilijo.

4. Marmelada

Iz nezrelih jabolk lahko naredite marmelado. Za 1 kg jabolk potrebujete 500 g sladkorja, sok ene limone in 200 ml vode. Sadje operete, olupite in narežete na koščke. V večjem loncu zmešate s sladkorjem, vodo in limoninim sokom. Na majhnem ognju med pogostim mešanjem kuhajte približno 45 minut do ene ure. Nalijte v sterilizirane, vroče kozarce in jih zavijte v odejo ter pustite, da se ohladijo. Shranjujte v temnem in hladnem prostoru.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za tortilje z mletim mesom, papriko, rdečim fižolom in koruzo
Naslednji članekRecept za musako, narejeno iz stročjega fižola