Kadar v receptu piše, da je potrebno dodati naribano limonino lupino, se mnogi primejo za glavo. Če nimate primernega strgala, je proces lahko velika “packarija”, polno limonine lupine zataknjene v ribežnu in bolj malo uporabnega dela.

Našli smo trik, ki reši vse. Na ribežen pritrdite trpežen peki papir z elastiko na obeh straneh in podrgnite limono. Lupina bo ostala na peki papirju in z nožem jo boste z lahkoto postrgali vstran ter uporabili v vašem priljubljenem receptu.

 

Zakaj se v receptih uporablja nastrgana limonina lupina?

V receptih se limonina lupinica uporablja iz več razlogov:

  • Aroma in svežina – zunanja rumena plast limone (imenovana lupinica ali še bolj natančno nastrgana limonina lupinica) vsebuje eterična olja, ki dajejo intenziven, svež in prijetno kiselkast vonj ter okus.
  • Okrepitev okusa – ker je v lupinici veliko aromatičnih spojin (limonen, citral ipd.), že majhna količina močno poudari okus jedi brez dodajanja dodatne tekočine ali kislosti soka.
  • Naravna barva – lahko doda nežno rumenkast odtenek pecivu, kremam ali omakam.
  • Manj kisline kot sok – za jedi, kjer ne želimo dodatne vlage ali preveč kisline, je lupinica idealna alternativa limoninemu soku.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTop 3 ideje za jesensko uživanje v naravi z vnuki
Naslednji članekPečen kostanj v ponvi na štedilniku – preprost način, da kar v kuhinji zadiši po jeseni