Zdravilne lastnosti koriandra
Vitamini, minerali in antioksidanti v koriandru zagotavljajo pomembne koristi za zdravje. Listi in semena koriandra so polni vitamina K, ki igra pomembno vlogo pri strjevanju krvi. Vitamin K pomaga tudi pri obnavljanju kosti in tako preprečuje težave, kot je osteoporoza. Poleg tega dokazi kažejo, da vitamin K pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca.

Druge koristi koriandra za zdravje:
Koriander je poln antioksidantov, ki so pomembni za boj proti prostim radikalom v telesu. Prosti radikali so ohlapne molekule kisika, ki lahko poškodujejo vaše celice, kar lahko povzroči raka, bolezni srca in drugo. Antioksidanti v koriandru pomagajo odstraniti proste radikale iz telesa, zmanjšajo tveganje za nekatere vrste raka in celo zmanjšajo znake staranja.
Lahko pomaga uravnavati krvni tlak
Raziskave v Journal of Ethnopharmacology kažejo, da lahko koriander pozitivno pomaga pri zniževanju krvnega tlaka. Nevrotransmiter v perifernem in centralnem živčnem sistemu s povečanjem interakcije kalcijevih ionov in acetilholina sprošča napetost krvnih žil in s tem zmanjšuje možnosti za nastanek več srčno -žilnih stanj, vključno s srčnimi napadi in možgansko kapjo.
Lahko pomaga pri prebavi
Zaradi bogate vsebnosti eteričnih olj lahko koriander pomaga pri pravilnem izločanju encimov in prebavnih sokov v želodcu; s tem spodbuja prebavo in peristaltično gibanje. Pomaga lahko tudi pri zmanjševanju simptomov anoreksije. Študije so pokazale, da se dispepsija (prebavne motnje) zmanjša, če se listi in semena redno dodajajo v prehrano. Za majhne otroke, ki imajo večje možnosti za nastanek trebušnih kolik kot odrasli, lahko majhne količine listov ali semen v njihovi prehrani hitro rešijo težavo!
Lahko potencialno pomaga pri obvladovanju sladkorne bolezni
Študija, objavljena v reviji Food Chemistry, navaja, da se zaradi stimulativnega učinka koriandra na endokrine žleze lahko poveča izločanje insulina iz trebušne slinavke, kar posledično poveča raven insulina v krvi. To lahko uravnava pravilno asimilacijo in absorpcijo sladkorja ter posledično znižanje ravni sladkorja v krvi. Ta lastnost je izjemno koristna za ljudi s sladkorno boleznijo in drugimi sorodnimi stanji.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira