Če imate na svojem vrtu obilico sadja in zelenjave, imamo veliko nasvetov za zamrzovanje, s pomočjo katerih boste ob domačih pridelkih uživali še pozimi. Ni tako enostavno, kot kupiti vrečko vnaprej zamrznjenih jagod ali brokolija, vendar boste zadovoljni, ko boste tudi pozimi jedli domače sadje in zelenjavo.

Za blanširanje (hitro kuhanje v vreli vodi) zelenjave pred zamrzovanjem boste morali nekaj minut stati pred štedilnikom. Ta korak ubije bakterije in ustavi delovanje encimov, ki razgrajujejo hrano, upočasni izgubo vitaminov in mineralov ter posvetli barvo. Naknadno zamrzovanje pusti zelenjavo v razmeroma bogatem stanju s hranili.

Preden zamrznete, narezano sadje in zelenjavo položite na velik pekač. Tako se posamezni kosi ne strdijo v en sam trden blok. Iz vrečke lahko vzamete, kar potrebujete, ostalo pa daste nazaj v zamrzovalnik.

, Kako zamrzniti sveže sadje in zelenjavo?

Kako zamrzujemo?

  1. korak: Zelenjavo in sadje pripravite, očistite, umijte ter narežite.
  2. korak: Večino zelenjave je treba pred zamrzovanjem blanširati (na kratko pokuhati v vreli vodi). Sadja ni treba blanširati. Za blanširanje: zavrite vodo v velikem loncu. Dodajte zelenjavo, pokrijte, zavrite in kuhajte. Zelenjavo prenesite v veliko skledo z ledeno vodo. Dobro odcedite; posušite.
  3. Sadje ali zelenjavo v eni plasti razporedite po velikem pekaču in zamrznite, dokler ni trdno.
  4. Zamrznjeno zelenjavo ali sadje zapakirajte v vrečke za zamrzovanje. Ali pa zapakirajte sadje in zelenjavo v vrečke, ki so narejene za uporabo z vakuumskim tesnilom, in jih nepredušno zaprite, preden jih shranite v zamrzovalnik.
  5. Uporabite po potrebi. Večina sadja in zelenjave v zamrzovalniku lahko ostane vsaj 6 mesecev.

NE SPREGLJETE: Lahko zamrznemo kumare?


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 dejavnikov, ki določajo, kako pogosto morate zalivati ​​svoj zelenjavni vrt
Naslednji članekKaj je mačja meta in kako vpliva na vašo mačko?