Če vas pri peki kruha, žemljic ali kvašenega peciva najbolj utruja čakanje, da testo vzhaja, imam dobro novico – obstaja trik, ki prihrani čas in naredi testo neverjetno mehko in puhasto. S tem preprostim receptom bo pripravljeno v samo 15 minutah, rezultat pa bo tak, kot da bi ga prinesli iz najboljše pekarne.

Skrivnost hitrega vzhajanja

Namesto dolgega počivanja testo “prelisičimo” z enim nepričakovanim dodatkom – kisom. Prav ta sestavina v kombinaciji z elastičnim mesenjem in kratkim počivanjem v hladilniku poskrbi, da testo postane zračno, voljno in pripravljeno za oblikovanje že po četrt ure.

Potrebujete

  • 600 g moke
  • 300 ml vode
  • 200 g margarine ali masla
  • 1 jajce
  • 1 žlico kisa
  • ½ žlice soli

PREBERITE: To so zelo pogosti razlogi, zakaj vam kruh ne vzhaja pravilno

Preprost trik, s katerim bo testo v 15 minutah vzhajalo kot noro

Postopek priprave

  1. Moko presejte v večjo skledo.
  2. V drugi posodi zmešajte vodo, kis, sol in jajce.
  3. Dodajte moko in zamesite elastično testo, ki se ne lepi na roke.
  4. Testo razdelite na dva dela, tanko razvaljajte, premažite z margarino in prepognite.
  5. Nato ga zvijte v rolado, oblikujte v polža in za 15 minut postavite v hladilnik.
  6. Po kratkem počitku testo razvlecite in oblikujte po želji – za pice, žemljice ali celo kvašeno pecivo.

Če želite še boljše rezultate, uporabite maslo namesto margarine – okus bo bogatejši, pecivo pa bo imelo prijetno hrustljavo skorjico.

Slastne in enostavne bombetke brez moke, ki bodo očarale vsakogar

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Zdravi kolački, ki navdušijo vsakogar, čeprav ne vsebujejo dodanega sladkorja
Naslednji članekSi želite okolico doma popestriti s skalnjakom? Izberite te trajnice, da ga krasijo