Orehi so nepogrešljivo živilo pri pripravi naše kraljice potice, hkrati pa so tudi izjemno hranljivi in imajo veliko zdravstvenih koristi.

Vendar jih je treba pravilno pripraviti in shraniti, da ohranijo svojo kakovost in okus. Postopek sušenja in pravilnega shranjevanja je ključnega pomena, saj lahko prepreči razvoj plesni in ohrani njihovo hranilno vrednost.

Sušenje orehov

Ne glede na to, ali so orehi v lupini ali že olupljeni, jih je treba temeljito posušiti. Sušenje naj poteka v suhem in dobro prezračenem prostoru, zaščitenem pred neposrednim soncem. Pri tem je priporočljivo uporabiti mrežaste ali platnene materiale. Orehi v lupini običajno potrebujejo od enega do dveh tednov za sušenje, očiščeni orehi pa so suhi že po nekaj urah do nekaj dneh, odvisno od vlažnosti okolja.

, Tako pravilno shranimo orehe

Preverjanje kakovosti

Pred shranjevanjem je pomembno, da zavržete orehe s črno lupino ali poškodovanimi jedrci. Dobro posušena jedrca so svetla in hrustljava, ne smejo biti mehka ali gumijasta.

Shranjevanje

    • Orehi v lupini: Shranite jih lahko v mrežastih vrečkah na suhem, hladnem mestu, kot je podstrešje. Redno preverjajte, da so v dobrem stanju in da se ne razvijajo plesni.
    • Olupljeni orehi: Najboljši način za njihovo shranjevanje je v steklenih posodah ali hermetično zaprtih plastičnih škatlah. Če jih boste kmalu porabili, jih lahko hranite v hladilniku, kjer bodo ohranili svežino.

Zamrzovanje

Za daljše shranjevanje lahko orehe tudi zamrznete. Pred tem pa se prepričajte, da so shranjeni v dobro zaprti embalaži, da preprečite absorpcijo vonjav in ohranite njihovo kakovost.

Mleti orehi

Mletje orehov in shranjevanje v hladilniku ali zamrzovalniku je možno, vendar bodite pozorni, saj se v takšni obliki orehi hitreje navzamejo vonjav in izgubijo nekaj hranilnih lastnosti.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTukaj je 5 načinov, kako lahko to jesen uporabite buče