Jesen je čas za sezono pit – zadiši po jabolkih, bučah in cimetu, domače testo pa je tisto, ki naredi razliko med dobro in popolno pito.

A prav pri testu se največkrat zatakne.

Uspeh se skriva v nekaj preprostih, a ključnih pravilih. Če se jim izognete, boste dobili tisto popolno, hrustljavo in zlatorjavo testo, ki se kar topi v ustih.

Pečica mora biti vroča, preden vanjo postavite pito

Največja napaka je, da pito spečete v premrzli pečici. Pečico vedno predhodno segrejte na 190–200 °C, saj visoka temperatura “zapečati” zunanjost testa in prepreči, da bi se krčilo. Tako boste dobili hrustljavo testo, medtem ko bo notranjost ostala mehka in nežna.

Vse sestavine morajo biti ledeno hladne

Naslednje pravilo je ravno nasprotno – sestavine morajo biti čim hladnejše. Maslo narežite na kocke in ga zamrznite ali naribajte, vodo pa ohladite z ledom. Hladne sestavine preprečijo, da bi se maslo prehitro stopilo, kar zagotavlja tisto značilno strukturo.

To so napake, zaradi katerih testo za pito ne uspe – in kako jih preprosto odpraviti

Tekočino dodajajte počasi in premišljeno

Ne vlijte vse tekočine naenkrat. Dodajajte po žlicah, dokler testo ne postane prožno, a ne lepljivo. Če je vode preveč, bo testo mehko, če premalo – drobljivo. Cilj je gladko, hladno testo, ki ga lahko zlahka oblikujete.

Ne pretiravajte z mešanjem

Testo za pito ni kruh. Mešajte ga samo toliko, da se sestavine povežejo. Če ga preveč gnetete, se razvije gluten, testo postane elastično in trdo. Majhni koščki masla, ki ostanejo vidni, so zaželeni – prav ti bodo med peko ustvarili hrustljave plasti.

Hlajenje – skrivnost popolnega testa

To je korak, ki ga marsikdo preskoči, a je odločilen. Testo mora počivati v hladilniku pred valjanjem in še enkrat pred peko. Hladno testo v stiku z vročo pečico ustvari pare, ki povzročijo tiste drobne plasti in rahlo strukturo.

Po peki pa ne hitite – pustite, da se pita hladi vsaj štiri ure, preden jo narežete. Tako se nadev strdi, skorja pa ohrani popolno teksturo.

Slaščičarji pravijo, da popolno testo ne zahteva dragih sestavin, temveč potrpežljivost in spoštovanje temperature. Hladne roke, vroča pečica in miren tempo – to je recept, ki vedno uspe.

Recepti za jesenske pite

Zdaj, ko ste vse to prebrali, je čas, da se lotite priprave.
Nekaj receptov:


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKaj postoriti na vrtu pred prvo zmrzaljo: 7 ključnih opravil za zdravo zemljo in bogato pomlad
Naslednji članekRecept za popolno jesensko kostanjevo sladico