Če ste vajeni določeno zelenjavo in sadje shranjevati v hladilniku in se vam zdi, da se vam prehitro pokvari, potem je zagotovo ne shranjujete pravilno. Poglejmo seznam 6 živil, ki bodo dlje zdržala, če ne bodo shranjena v hladilniku.
To bo ostalo dlje časa sveže, če bo izven hladilnika:
- Paradižnik
- Bazilika
- Krompir
- Česen
- Čebula
- Jabolka
Poglejmo vsako sadje in zelenjavo še posebej.
1. Paradižnik
Izkazalo se je, da hladilnik ni najboljše mesto za ohranjanje svežega paradižnika. Če ste kdaj gojili svoje paradižnike, boste vedeli, da obožujejo toploto. A tudi po trganju se paradižnik najbolje ohrani na sobni temperaturi. Shranjujte jih v kuhinji in se izogibajte neposredni sončni svetlobi. Ko postanejo preveč zreli, jih ne izločite; lahko pripravijo odlično paradižnikovo omako.
2. Bazilika
Bazilika, podobno kot paradižnik, obožuje toploto. Če baziliko hranite v hladilniku, bo prej ovenela. Najboljše mesto za shranjevanje bazilike je na kuhinjskem pultu in ne pozabite, da z njo ravnate tako, kot bi ravnali s sveže rezanim cvetjem; postavite jo v nekaj vode, hranite stran od neposredne sončne svetlobe in uporabite v 5 dneh.
3. Krompir
Krompir hranite na hladnem, temnem in suhem mestu, ampak ne v hladilniku. Če ga hranite v hladilniku, bo to vplivalo na njegov okus, saj se bo škrob hitreje pretvoril v sladkor in po nekaj dneh bo naguban.
Če ne najdete hladnega, temnega in suhega prostora, jih shranite v papirnate vrečke (ne plastične) v hladnem okolju. Kot najboljša alternativa pride na misel kuhinjska omarica, ampak ne tista poleg pečice!
4. Česen
Če želite ohraniti močan okus česna, ga hranite na hladnem, suhem in zračnem mestu. Ko je glava zlomljena, uporabite v 10 dneh.
5. Čebula
Najboljše mesto za shranjevanje cele čebule NI v hladilniku! Če čebulo ohladite, se bo hitreje zmehčala. Bolje jo je hraniti v suhem in temnem okolju. Izogibajte se shranjevanju v bližini krompirja, saj oddaja vlago.
Ko jo narežete, jo položite v nepredušno vrečko in shranite v predal hladilnika skupaj z ostalo zelenjavo.
6. Jabolka
Sveža jabolka je najbolje hraniti zunaj hladilnika. Če jih ne pojeste v dveh tednih, jih lahko ohranite nekoliko dlje, tako da jih shranite v hladilniku, vendar je to res zadnja možnost (in namig, da bi jih morali pojesti hitreje!).
Še vedno pa obstajajo živila, ki bodo v hvaležna za shranjevanje v hladilniku – npr. meso in vsi mlečni izdelki.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira