Mnogi še vedno verjamejo, da je meso pred kuhanjem treba sprati pod tekočo vodo, da bi odstranili bakterije. Toda strokovnjaki opozarjajo, da je to ena najpogostejših napak pri pripravi hrane – in da je lahko celo nevarno.
Zakaj pranje mesa ni priporočljivo?
Čeprav je res, da surovo meso lahko vsebuje bakterije, jih izpiranje z vodo ne uniči. Prav nasprotno – pršenje vode pogosto razširi bakterije po pomivalnem koritu, delovni površini in celo na drugo hrano. To povečuje tveganje za navzkrižno kontaminacijo in posledične okužbe.
Če ga operete, ker želite odstraniti nečistoče (kri ipd), poskrbite, da to počnete v skledi in previdno, da ne širite bakterij po površinah.
PREBERITE TUDI: Kako narediti popolno mehko meso? K mesu morate dodati samo eno stvar
Kaj pa limona in kis?
V nekaterih kulturah meso pred kuhanjem obdelajo z limoninim sokom ali kisom. Kisline lahko res nekoliko zmanjšajo število bakterij na površini mesa, a to nikakor ni zanesljiva zaščita. Strokovnjaki priporočajo, da se tak način uporablja le kot dodatek pri mariniranju, nikakor pa ne kot glavno sredstvo za “čiščenje”.
Edina prava zaščita je toplotna obdelava
Najbolj učinkovit in varen način za uničenje bakterij je temeljito kuhanje ali pečenje mesa pri visokih temperaturah. Samo pravilna toplotna obdelava zagotavlja, da se bakterije uničijo.
Meso pred kuhanjem ni treba prati – nevarno je, saj poveča možnost širjenja bakterij. Namesto tega ga pripravite z dobro toplotno obdelavo in upoštevajte osnovna higienska pravila v kuhinji.
Uporabite to marinado, da bo vsak kos piščančjega mesa sočen in imel hrustljavo kožo
Zadnji prispevki
- Vrtnice iz jabolk in listnatega testa – čarobno preprosta sladica, ki očara vsakogar
- Kdaj je najboljši čas za sajenje česna?
- Načini, kako se znebiti vonja po ocvrti hrani, ki delujejo
- To so znaki, da je v vaši prehrani preveč beljakovin
- Ste vedeli? Zelje skriva svetovne rekorde, starodavne mite in celo lepotne trike
- Sladica brez moke in sladkorja, a vseeno bodo vsi navdušeni