Če ste spomladi sadili paradižnik, lahko že uživate v prvih plodovih. Ni boljšega kot svež paradižnik iz vrta, a kaj, ko obrodi naenkrat in se tudi hitro pokvari. Iz njega lahko pripravite okusne omake, mezge, ketchup, … nekaj pa ga seveda pojejte tudi svežega.
Kako pravilno shraniti paradižnik, da bo dlje časa zdržal?
Če želite ohraniti njegov naravni okus in čvrsto teksturo, paradižnik nikakor ne sodi v hladilnik. Hlajenje paradižnika sproži encimski proces, ki razgradi njegove celične stene – rezultat pa je kašasta tekstura in izguba okusa. Pravzaprav postane paradižnik, ki ga damo v hladilnik, precej brezizrazen.
PREBERITE TUDI: Zanimiva in zabavna dejstva o paradižniku, ki jih še niste vedeli!
Shranjevanje pri sobni temperaturi je najboljša izbira
Paradižniki zorijo in ohranjajo najboljšo aromo ravno pri sobni temperaturi. Če jih poskusite neposredno iz hladilnika in nato še tiste, ki so bili shranjeni zunaj, boste hitro opazili razliko – slednji so veliko bolj aromatični in sladki.
Kdaj pa ga vendarle dati v hladilnik?
Edina izjema je, če paradižnik začne zoreti preveč – v tem primeru ga lahko za kratek čas prestavite v hladilnik, da upočasnite kvarjenje. A zapomnite si: hlajen paradižnik ni več primeren za svežo uporabo. Najbolje ga je nato uporabiti za kuhanje – v omakah, juhah ali pečenih jedeh, kjer ne bo več pomembna njegova svežina, ampak aroma.
Madžarski trik za najokusnejše polnjene paprike – pri nas jih ne pripravljamo tako
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira