Vodna kreša je ena najbolj blagodejnih užitnih divjih rastlin. Naj bi bila glavna sestavina prehrane rimskih vojakov. Poleg ohrovta, brokolija, rukole in brstičnega ohrovta je tudi članica družine križnic. Njena novo pridobljena priljubljenost je deloma posledica vse večjega zavedanja o njeni visoki prehranski vsebnosti.

Vodna kreša je 30 do 70 centimetrov visoka trajnica z okroglimi mesnatimi temnozelenimi listi, ki živi v vlažnem okolju. Ima čopaste korenine in majhne belkasto rumene cvetove s štirimi venčnimi listi, ki so na steblu razporejeni v skupke. Cveti konec pomladi in poleti. Rastlina ima nenavaden, prepoznaven oster okus.

Vodna kreša je pravi rastlinski rudnik mineralov: Vsa starodavna ljudstva so jo oboževala in uporabljala
Lahko jo posadite tudi doma.

Vodna kreša je pravi rastlinski rudnik mineralov, predvsem joda, kalija in železa. Bogata je z vitamini A, C, E, K, vsebuje pa tudi glikozid glukonasturicin, iz katerega nastaja žveplovo eterično olje. Rastline z žveplovimi spojinami (česen in čebula, čebula, hren, vodna kreša) se v ljudskem zdravilstvu uporabljajo kot odlični borci proti različnim bakterijam.

Njene zdravilne lastnosti so poznane že stoletja, uporabljala so jo skoraj vsa stara ljudstva. Še posebej se priporoča kadilcem, ljudem s pljučnimi boleznimi, pa tudi diabetikom.

Blagodejno deluje na žolčnik in mehur. Je odlična preventiva proti raku prostate, bezgavk, želodca in debelega črevesa, zahvaljujoč spojini feniletil izotiocianat, ki jo vsebuje. Kuro z vodno krešo priporočajo vsem, ki želijo okrepiti telo in premagati slabokrvnost. Ni priporočljiva za nosečnice v velikih količinah.

V prehrani se uporablja kot sveža solata, začinjena z malo naravnega jabolčnega kisa in olivnega olja. Svetuje se kot odličen dodatek k sendvičem s kremnim sirom in svežo papriko. Svež sok vodne kreše uživamo trikrat na dan, eno žlico razredčimo s petimi žlicami vode.

S toplotno obdelavo izgubi svoje zdravilne lastnosti.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: 11 živil, ki naravno odstranijo toksine iz telesa


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Vložena zelenjava za ozimnico
Naslednji članekRecept za pecivo, ki navduši čisto vse