Pričel se je tisti čas v letu, ko bomo na veliko pekli krofe (odličen recept najdete tukaj: Recept: Krofi (najbolj priljubljen recept trenutno 2022)) in ravno pri krofih se nam pogosto zgodi, da testo ne vzhaja tako, kot bi moralo. Kaj v tem primeru storiti in ali ga je še možno rešiti ter narediti slastne krofe, preverite v nadaljevanju.

Zakaj kvašeno testo ne vzhaja?
Če ste pustili testo dovolj časa, da vzhaja, ampak ni, potem je morda narobe to:
- Kvas in rok uporabe
- Prehladno okolje
- Slaba moka in tehnika gnetenja
- Preveč soli
- Testo ste preveč preverjali
- Prepih
Poglejmo še vsako postavo posebej, da se naučimo, zakaj testo ne vzhaja.
1. Kvas in rok uporabe
Neodprt suhi kvas zdrži navadno 2 leti po datumu pakiranja, odprt suh kvas pa 4-6 mesecev v hladilniku ali 6 mesecev v zamrzovalniku. Ko se življenjska doba kvasovk izteče, bodo delovale šibko ali verjetno sploh ne bodo delovale, zato vedno preverite rok uporabe, preden se lotite testa.
2. Prehladno okolje
Če boste vaše testo vzhajali v premrzli kuhinji, se kvasovke ne bodo aktivirale in testo se ne bo “dvignilo”. Idealna temperatura je med 27 – 32 °C. Tudi premalo vlage lahko vpliva na to, da testo ne bo vzhajalo. Idealna vlaga je okoli 70 %.
3. Slaba moka in tehnika gnetenja
Kruh, narejen iz moke za torte ali večnamenske moke, ima nizko vsebnost glutena in beljakovin, zato lahko vaše testo naraste – in se nato sesede. Da preprečite, da bi se vaše testo sesedlo, ga gnetite vsaj 15 minut.
Testo se lahko sesede tudi, če imate previsoko razmerje med moko in vodo. Preprosto testo za kruh ima pogosto razmerje moke in vode 5:3.
Težja moka, kot je polnozrnata, ržena in druge vrste polnozrnate moke, bo povzročila težko testo, ki ne bo vzhajalo tako močno.

4. Preveč soli
Sol je potrebna sestavina za razvoj beljakovin glutena, ki naredijo gladko elastično testo, vendar bo preveč soli uničilo kvasovke. Soli dodamo le toliko, kot je potrebno, in to na začetku v moko, ne v vodo.
5. Testo ste preveč preverjali
Testo mora počivati, pokrito s krpo, da lahko normalno vzhaja. Pustite ga pri miru vsaj 1-3 ure.
6. Prepih
Nič ni večji sovražnik vzhajanega testa, kot je prepih. Morda imate v kuhinji toplo in idealno vlago, vendar bo nekaj prepiha poskrbelo, da bo testo slabše vzhajalo. Poskrbite, da bo testo počivalo na mestu, kjer ni prepiha.
Kako rešiti testo, ki ni vzhajalo?
Če je minilo že dovolj časa in testo ni vzhajalo, potem lahko uporabite nekaj spodnjih nasvetov:
1. Poskusite vzhajanje s pomočjo pečice
Pekač napolnite z vrelo vodo in ga postavite na najnižjo rešetko v pečici. Posodo s testom postavite na srednjo rešetko, zaprite vrata pečice in pustite, da testo vzhaja.
Nekateri prižgejo pečico in položijo testo na štedilnik, pokrito z vlažno brisačo. Pečica ohranja površino štedilnika toplo, vlažna brisača pa poskrbi za vlago.

2. Dodajte še kvasa
Če toplo in vlažno okolje ne aktivira kvasa, lahko poskusite dodati več kvasa. Odprite novo embalažo kvasa in zmešajte čajno žličko kvasa z 1 skodelico tople vode in 1 žlico sladkorja. Pustite mešanico vzhajati približno 10 minut, dokler ne dobite penaste zmesi. Če to ne uspe, boste morali iti po svež kvas in poskusiti znova.
3. Testo ponovno pregnetite
Gnetenje je svojevrstna umetnost. Premalo gnetenja lahko povzroči, da morda ne boste razporedili kvasa po testu. Testo bo takrat prešibko, da bi lahko vzhajalo. Preveč gnetenja lahko naredi testo tako žilavo, da se ne more razširiti. Testo mora biti gladko in elastično, ne napeto kot gumijasta žoga ali mehko kot biskvitno testo. Ponovno ga pregnetite in znova počakajte na rezultat.
Upamo, da vam bo uspelo pripraviti dobro vzhajano testo in da bodo vaši izdelki navdušili vse okrog vas. Če vam ne uspe v prvo ali drugo, ne obupajte, vaja dela mojstra.
PRIPRAVITE LAHKO TUDI: Recept: Božansko mehki buhteljni