Krompir je eno najbolj dostopnih, a tudi najbolj priljubljenih živil v različnih oblikah, kot priloga ali sestavni del številnih jedi. Vendar se tukaj pogosto znajdemo v številnih dvomih. Je zdrav, kako je s škrobom, ali ga jemo z mesom ali ne, ali nam lahko od večje količine poskoči krvni tlak, ali gre le za napenjanje, če pretiravamo?

Katere koristne snovi vsebuje krompir in od česa je odvisna njegova uporabnost

Krompir vsebuje malo maščobe, vendar je bogat z rastlinskimi vlakni, potrebnimi za dobro prebavo. Res je, vsebuje tudi veliko ogljikovih hidratov. Krompir je bogat z vitaminom C, vsebuje pa tudi kalij, kalcij, mangan, magnezij, fosfor, niacin in folate. Tu so še vitamini skupine B, triptofan in lutein. Krompir je bogat s spojinami, kot so karotenoidi, fenolne kisline in flavonoidi, ki so antioksidanti. Znano je, da so antioksidanti dragoceni pri preprečevanju kroničnih bolezni srca, pa tudi pri preprečevanju sladkorne bolezni in malignih obolenj, saj imajo prav antioksidanti funkcijo uničevanja prostih radikalov.

Krompir spada med živila brez glutena. Po prehranskih lestvicah ima zmerno kalorično vrednost. Ključen je, pravijo poznavalci, način priprave. Od tega ni odvisna samo izraba hranilnih snovi, temveč tudi njihova škodljivost za nekatere organe, s povečanjem kalorij.

Kakšno je razmerje med krompirjem, hitro prehrano in slabimi življenjskimi navadami

Hipertenzija ali visok krvni tlak je stanje, pri katerem je laično povedano pritisk na stene krvnih žil stalno povišan. To stanje zahteva ustrezno terapijo, a tudi posebno previdnost pri prehrani. Od 16. stoletja se krompir uporablja v vsakodnevni prehrani skoraj vseh kultur in podnebij. Kakovost življenja in pospešitev tempa življenja pa sta spremenila sociološko in zdravstveno okolje, zaradi trendov hitre prehrane pa je krompir pridobil sloves precej razvpitega živila.

, Krompir in visok krvni tlak. Ga res ne bi smeli uživati, če imate hipertenzijo?

Najbolj pravilno je reči, da je vpliv uživanja krompirja na hipertenzijo predmet številnih raziskav. Na splošno potrjujejo, da je visoka vsebnost ogljikovih hidratov lahko potencialno nevarna, ne zanikajo pa, da gre za zdravo živilo, ki bi ga morali dodajati prehrani. Razlogov za to je veliko. Na primer, lutein izboljša zdravje oči. Ker je krompir alkalno živilo, pomaga znebiti našega telesa odvečnih toksinov. Njegove protivnetne lastnosti so učinkovite pri lajšanju bolečin in vnetnih procesov (razjed). Nazadnje, če je krompir pravilno pripravljen in zaužit, je lahko priporočljivo živilo za ohranjanje normalne ravni krvnega tlaka pod nadzorom.

Zakaj je krompir dober pri uravnavanju krvnega tlaka

Po mnenju avtorjev knjige “Healing Foods” krompir vsebuje veliko klorogenske kisline in antocianinov, kemikalij, ki pomagajo zniževati krvni tlak. Polifenol v vijoličnem krompirju je lahko tudi koristen.

Poleg tega je krompir dober vir kalija, kot trdijo nekateri strokovnjaki za makrobiotiko, naj živila z visoko vsebnostjo kalija uživajo, če ima kdo težave s povišanim krvnim pritiskom. Sem sodijo krompir, pesa, korenje, pomaranče in banane. Kalij izniči slabe učinke natrija s prehajanjem skozi urin, znano pa je, da presežek natrija ustvarja dodaten pritisk na stene krvnih žil, kar vodi v povišan krvni tlak. V 100 gramih krompirja je 421 mg kalija.

Krompir je, dodajajo raziskovalci, odličen tudi za pomiritev, kar je pomembno tudi za ljudi s hipertenzijo. Zasluge za ta učinek gredo triptofanu, aminokislini, ki ima pomirjevalne lastnosti.

Krompir in visok krvni tlak. Ga res ne bi smeli uživati, če imate hipertenzijo?

Kalij izniči škodljive učinke presežka natrija

In kako vemo, da nam hrustljav okusen krompir ne bo povzročal zdravstvenih težav? Preprosto: le s količino ne smemo pretiravati in pozabiti na cvrenje. Izogibajte se ocvrtemu krompirčku, pripravljenemu v cvrtniku, pa tudi bolj grobo narezanemu ocvrtemu krompirju, tudi če ste zdravi. Tako pripravljen krompir je poln transmaščob, ki lahko zvišajo krvni tlak.

Če pa ga damo v pečico, pripravimo brez velike količine olja in tako rekoč “na suho” spečemo, dodamo malo masla, rožmarina in drugih začimb, ne bomo izgubili okusa. Nasprotno – dobili bomo hrustljav krompir s skorjico, okusen in zdrav. Če so tudi porcije majhne, ​​se kakšnih negativnih učinkov ne sme bati.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo so triki, ki vam bodo pomagali, da bodo oblačila v vaši omari dišeča in sveža
Naslednji članekS tem trikom bodo zamaščena vrata pečice zasijala kot nova