To je stavek, ki ga slišite ves čas: “Ta enolončnica-juha bo naslednji dan še boljša!” To je zanimivo “dejstvo”. Večina živil je najboljših, ko so najbolj sveža, toda jed, ki jo lahko pripravite v enem velikem loncu, dolgo zdrži, ampak se sčasoma tudi izboljša? To je jed, ki jo pripravite v nedeljo in jeste ves teden.

Znanost o golažu: Je naslednji dan res boljši?

Toda ali je res? Je enolončnica (golaž, segedin …) res bolj okusna, če jo pogrejete naslednji dan ali celo nekaj dni kasneje?

Da, nekaj manjših razlik je v okusu pri juhah in enolončnicah, ki jih pustite počivati ​​čez noč ali dlje, čeprav razlike so subtilne in jih je težko ločiti. Nič ni vredno spremeniti urnika kuhanja. Čili in druge začinjene, kisle jedi so velika izjema: sčasoma postane njihov okus utišan in izgubi prvotni okus. Ampak, še enkrat, če ste nameravali v nedeljo pripraviti veliko količino čilija, da bi ga jedli ves teden, ta izguba okusa ni nič, kar v sredo ne bo rešil majhen kanček pekoče omake.

Leta 2019 je J. Kenji López, naredil več različnih testov, da bi ugotovil, ali je omaka naslednji dan (in vse prihodnje dni ob pogrevanju) vedno boljša. Prišel je do zaključka, da so neke manjše spremembe, vendar nič omembe vrednega. Dejstvo je, da ne glede na to, kakšno enolončnico ali juho pripravljate, če je okusna prvi dan, bo okusna tudi drugi in tretji dan. Nasprotno, če je dober okus tretji dan, bi bil verjetno odličen tudi prvi dan. Pripravite si juho in enolončnico, kadar koli je to primerno, in podobno jejte, kadar koli želite. Zaradi manjših razlik pri uživanju svežega v primerjavi s staranim se ni vredno vznemirjati.

PREBERITE TUDI: Recept: Klasični golaž z govedino


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKakšni so simptomi celiakije?
Naslednji članek4 načini za odstranjevanje laka za nohte brez odstranjevalca laka za nohte