Zagotovo ste že naleteli na cvetačo, ki ni čisto bela, ampak ima tudi temne lise. Zgodi se, da kupite belo cvetačo, jo postavite v hladilnik, a čez nekaj časa potemni, se pravi, da dobi temne lise, ki so lahko tudi rumenkaste.
Zakaj se to zgodi in ali je neškodljivo?
Mnogi bodo takoj vzeli nož in odstranili tisti temni del ter s cvetačo ravnali naprej. Prva misel je, da gre za plesen. A to ni res – ti madeži so posledica oksidacije.
Pege, ki jih vidite na cvetači, so običajno območja, kjer se je zelenjava začela starati in oksidirati, kar se lahko pojavi zaradi izpostavljenosti zraku in svetlobi. To je v bistvu naraven proces, podoben temu, ko jabolko po rezanju porjavi.
In ja, popolnoma varno je jesti cvetačo s temi neprivlačnimi temnimi lisami.
Proces oksidacije ne povzroča nastajanje škodljivih spojin in je naravna reakcija med fenolom in kisikom. Zato ni nobene skrbi glede varnega uživanja takšne cvetače. Ne zanemarite pa naslednjega stanja: če ima cvetača lise, ki so razpršene po celi cvetači, in ima neprijeten vonj ali sluzasto strukturo, so to znaki, da se je cvetača pokvarila.
Kako ohraniti cvetačo svežo in brez madežev?
Ključni korak je shranjevanje cvetače v hladilniku v nepredušni posodi. Nizka temperatura in vlaga v hladilniku bosta upočasnili proces oksidacije, vendar pred shranjevanjem ni priporočljivo, da jo operete, saj lahko to poveča oksidacijo.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo sladoled, a le tisti z izjemnim vidom, bodo našli mačko v 5 sekundah
- Recept za kuskus s praženo zelenjavo in piščancem
- Nasveti, kako lahko imate do 3-krat večji pridelek kumar, poleg tega pa ne bodo grenke
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #56
- Če boste na teraso ali balkon posadili te rastline, boste odgnali sršene in ose
- Pizza rolice, pečene v cvrtniku na vroč zrak