Malina je cenjena rastlina v vseh razvitih državah sveta, priljubljena zaradi svojega neustavljivega videza, okusa, vonja ter zdravilnih lastnosti.
Malina izvira iz jugovzhodne Evrope in se pogosto pojavlja ob cestah ter ob gozdovih. Danes jo tudi veliko gojimo na vrtovih, kjer je postala priljubljena kot jabolko, hruške ali slive. Malina je rdečo sadje, znano po edinstveni aromi, ki jo je težko posnemati, skladiščiti ali konzervirati, ter nežno kislemu okusu.

Energijska vrednost malin
Energijska vrednost 100 g svežih plodov malin je približno 52 kcal/217 kJ. Vsebuje 86 % vode, 1,2 % beljakovin, 0,65 % maščob in 12 % ogljikovih hidratov. Prav tako je odličen vir prehranskih vlaknin (6,5 g).
Bogat vir vitaminov in antioksidantov
Maline so bogat vir vitamina C (26,2 mg, kar je 44 % RDA) ter vsebujejo tudi vitamine B kompleksa, E in K, vendar v manjših količinah pod priporočenim dnevnim vnosom. Vsebujejo skoraj vse minerale v majhnih količinah.
Posebej prehransko zanimive so zaradi bogate vsebnosti antioksidantov. Okoli 25 % antioksidativnega delovanja pripada antocianinom, kot so kvercetin, kemferol, cianidin-3-glukozilrutinozid, cianidin-3-rutinozid in pelagonidin glikozid. Ti antioksidanti ščitijo telo pred prostimi radikali in imajo antimikrobne lastnosti.
Maline so odličen vir fruktoze, flavonoidov, vitaminov (C in E) ter mineralov (predvsem kalija). Zaradi prisotnosti antocianinov in polifenolov, ki so del malin, imajo močno antioksidativno delovanje, ki lahko pomaga v boju proti raku in ščiti telo pred različnimi boleznimi.
Prednosti uživanja
Uživanje malin zagotavlja energijo, pravilno delovanje živčnega sistema ter ohranjanje zdravega tkiva, predvsem ožilja. Uporabne so za izboljšanje krvne slike, spodbujanje apetita pri otrocih in zmanjševanje slabosti ter bruhanja.
Malinov sok se v ljudskem zdravilstvu uporablja za zdravljenje želodčnih in črevesnih bolezni, saj učinkovito čisti prebavni sistem. Prav tako naj bi pomagal pri okužbah sečil in hladil telo, zato se uporablja tudi za znižanje telesne temperature.
Čaj iz malinovih listov se priporoča za krepitev srca, zdravljenje hemoroidov, alergijskih kožnih izpuščajev in manjših kožnih poškodb. Pomaga tudi pri ženski neplodnosti, saj pozitivno vpliva na jajcevode in stene maternice.
Maline so varne za prehrano diabetikov zaradi nizke vsebnosti ogljikovih hidratov. Če želimo izkoristiti vse zdravilne lastnosti malin, jih je najbolje uživati sveže. Izjema so hudi ledvični bolniki, pri katerih lahko sveže maline povzročijo težave.
Zadnji prispevki
- Recept za švedske mesne kroglice, kot jih dobite v priljubljeni trgovini s pohištvom
- Gnojenje s kokošjim gnojem: Kdaj koristi in kdaj škodi?
- To je recept za noro testo, ki ga lahko uporabite za pripravo kruha, pice, kolačkov, žemljic …
- Optična iluzija: Vsi lahko vidimo otroke, a le tisti z najbolj ostrimi očmi lahko v 7 sekundah opazijo banano
- To je sestavina, ki jo dodajte omakam namesto moke, da jih zgostite
- Kremna cvetačna juha je nekaj, kar bo pogosto na vašem jedilniku